Död o Återfödd – Bloggen som ger dig svar på livets djupaste gåtor och mysterier – Vart tar vi vägen efter att vår köttkostym dött? Plus 100-tals frågor till…

VARIFRÅN KOMMER MUSIKEN? Varför finns musik? Frågor som inte ens musiker har något riktigt svar på!

Posted on: 3 juli, 2010


 

MUSIKEN HAR VI FÅTT SOM EN GUDAGÅVA !!!

MUSIKEN ÄR GUDS UNIVERSELLA SPRÅK !!!

 

Ingmar Bergman (1918-2007) frågade många gånger under sitt liv framstående kompositörer, musiker och dirigenter, varifrån musiken kommer, men han fick aldrig något riktigt svar på den frågan, för ingen visste varifrån musiken kommer…

Ni kan höra honom berätta det här, i slutet av radioprogrammet ”Sommar” i P1 18/7-2004, som repriserades 31/7-2007, med anledning av att han dagen innan, 30/7-2007, kilade vidare från sin dåvarande kropp.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/373942?programid=2071

 

Varför finns musik?

Varifrån kommer musiken?

Hur har musiken blivit till?

 

Hur kommer det sig att det endast är människan som gör musik?

Detta är frågor som Ingmar Bergman aldrig fick svar på!

 

Personligen ansåg Bergman att vi fått musiken som en (Guda)gåva, för att ge oss en föreställning om verkligheter och världar utanför den verklighet som vi lever i.

Vad tror ni?

Det skulle vara speciellt kul att höra vad de evolutionstroende har för svar på frågan, var musiken kommer ifrån, om inte från Gud och den andliga världen, där allting har sin grund?

 

Här får ni ett par smakprov på riktigt Gudomlig musik:

 

 

 

 

HERREN KRISHNA, GUDOMENS HÖGSTA PERSONLIGHET:

 

 

 

Må frid, lycka och Gudskärlek råda och äga er, önskar jag er alla av hela mitt hjärta, själens och Översjälens boning, Guds lokaliserade immanenta aspekt, den Helige Anden, Samvetets röst – Herren vare med er!

Aum, Om tat sat, Hare Krishna

Eder evigt tillgivne,
Fick en Snilleblixt
.

Annons

63 svar till "VARIFRÅN KOMMER MUSIKEN? Varför finns musik? Frågor som inte ens musiker har något riktigt svar på!"

Avsaknaden av konkreta bevis betyder inte att det måste komma från Gud! Det är det du har fastnat vid, allt som inte kan härröras direkt till något måste komma från Gud. Men för mig betyder Gud och snacket om andlighet ingenting. Om nu Gud skänkt er musiken och skänkt den till alla andra, hur kommer det sig då att när man hör musik från Hare Krishna på stan så suger det rejält? Ni är ju askassa på musik! Och hur kommer det sig att andra samfund och kyrkor påstår att det finns musik som kommer från djävulen? Hade inte Gud ensamrätt? Gud kanske borde lärt sig av Stickan Andersson som åtminstonne ett tag hade ensamrätt på Abba…Musik, konst och litteratur är sätt för människan att uttrycka något. Att förmedla en känsla eller ett budskap. Oftast handlar det om själva utförandet. Att skapa något, innehållet mindre viktigt. Det är inget som är kopplad till någon gudomlig andlighet. Det är människans komplexa natur som gjort att vi har ett behov av att förmedla budskap, uttrycka känslor eller helt enkelt tillfredsställa oss med att skapa något. Som sagt, finns mycket bra musik men HK´s musik, den suger rejält!

Gilla

Vad är din teori?Varifrån kommer musiken?Var kommer människans komplexa natur ifrån?

Gilla

En viktig teori är att musik uppskattas av människor eftersom vi har ett talspråk – dvs vi är av evolutionära skäl utvecklade så att vi uppskattar harmonier. Om vi inte gillade att lyssna på vibrationer i luften så skulle vi inte kunna prata med varandra.På den direkta frågan varifrån musiken ”kommer”, så är det väl uppenbart att människan skapade den. Vem skulle annars ha gjort det?

Gilla

Människan skapade musiken?Av vad?

Gilla

Din teori är en Gud, men min teori är människans behov av att få uttrycka sig. Många hundratals år har lett fram till musik. Behovet av att få uttrycka sig kommer från människans känslor. Glad, ledsen, upprymd, bedrövad eller deprimerad. Känslor som uppkommit i och med tillkomsten av samhällen där människor interagerar med varandra och det uppkommit ett behov av hänsyn, samarbete och tillhörighet. Människans kultur som klart och tydligt gått från grottor till hus med väggar, tak och en platt-tv.

Gilla

Du menar att människan inte musicerade i början av skapelsen?Människan har gått omkring på jorden och andra planeter i miljarder år, utan att musicera?Menar du verkligen det?Grottor?I tidigare tidsåldrar, då människan var mycket mer intelligent och kultiverad, så företog man interplanetariska resor!Grottor…jisses…

Gilla

Kan märka att när jag lyssnar på trance så svävar man som iväg lite,, kanske låter lite konstigt men jag tror att vi kan komma närmare Gud genom musik

Gilla

Helt korrekt, Henrik!

Gilla

Det är hela tiden frågan av vad..? Vad tror du? Varför slulle inte människan kunna skapa något? Målningar? Om nu Gud skänkte oss gåvan att måla, varför målar inte alla som Zorn eller Rembrendt? Varför finns det då målarkluddar som Peter Dahl som räknas som bland de främsta konstnärerna när han målar som en femåring?Om en ros alltid varit en ros, varför har då inte talspråket alltid varit ett utvecklat talspråk? Skriftspråket? Det om något är ju bevis för människans utveckling. Och som tidigare kommentar säger, vi har ett talspråk med melodier, klanger och tonlägen. Det är inte konstigt att man utvecklat musiken ur detta. Fåglar? Fåglar har melodier som kommunikation. Musiken finns överallt. Nej, du är ute på hal is nu. Dina gudsbevis är inget annat än dina flummiga fantasier. Inget bevisas för att det känns rätt för dig, för det känns oftast fel för mig. Och då kan det väl inte vara sant?

Gilla

Människan har talat ända sedan hon skapades av allas vår skapargud Brahma, för miljarder år sedan!Skriftspråket har vi bara haft i ca 5000 år, ända sedan vi trädde in i den mest degraderade och materialistiska tidsåldern Kali Yuga!Inna Kali Yuga så behövde man inga skrifter, eftersom människan hade ett superminne, och kom ihåg allt vad man hörde!

Gilla

Av ljud, naturligtvis. Vad är det nu som du inte förstår?

Gilla

Vem skapade ljudet?

Gilla

Instrument, gissar jag på.

Gilla

Instrument är bara verktyg för att kanalisera musiken…

Gilla

Musik, ska byggas utav glädje, av glädje bygger du musik!!! Är det ett bra svar?? En sång går så i alla fall! =)

Gilla

Byggs även hårdrock och satanistmusik av glädje? 🙂

Gilla

”I tidigare tidsåldrar, då människan var mycket mer intelligent och kultiverad, så företog man interplanetariska resor!”Vad i ? Och du påstår att planeterna är ihåliga…Varför bryr jag mig om att ens försöka? Diskutera musik med det mest omusikaliska som finns, Hare Krishna och deras värdelösa musik. Får ni överhuvudtaget lyssna på musik? Riktig musik? Inte nån Brahma som pruttar melodier med sin armhåla. Kan man vara Hare Krishna och lyssna på blues? Country? Lite rockabilly?Människan har inte musiserat i miljarder år. Snick snack!

Gilla

Lyssna och njut, kära Brain:http://www.youtube.com/watch?v=tdrz4EkIsowLjuvligt, eller hur?

Gilla

Varför kan man inte bygga hårdrock utav glädje? Satanistmusik har förmodligen en annan agenda än musiken, men hårdrock. Vad är hårdrock? Distade gitarrer? Distade gitarrer, ja det var populärt redan på femtiotalet när man började spela elektriska gitarrer.Hur var det, får ni lyssna på något annat än er egen musik? Får ni stampa takten till Eddie Cochran eller Buddy Holly? Musiken kommer inte från Gud. Men många som tror på Gud och andlighet upplever situationer där de tycker att musiken uppstår. Jag tror däremot inte på Gud. Inte heller kommer min musik från Gud eller någon andlighet. Den kommer från harmonier som talar till min musiksmak!

Gilla

Om inte musiken och harmonierna har sitt ursprung i Gud och den andliga världen, var har de det då?Tror du inte ens att musiken som spelas i de högre sfärerna, på de himmelska planetsystemen, har sitt ursprung i den andliga världen?

Gilla

Ja, glädje av dom sjuka satanisterna! tror du inte det??

Gilla

Varsågod här kommer lite bra musik du kanske skulle uppskatta!http://www.youtube.com/watch?v=GjCwmq1PxwQ

Gilla

Jämför med det här, Torsten, och säg vad du tycker:http://www.youtube.com/watch?v=tdrz4EkIsowOm du jämför harmonierna mellan dessa 2 låtar, vad kommer du fram till?Vad är skillnaden?

Gilla

”Vem skapade ljudet?”Vad pratar du om? Ljudvågor uppstår när de sätts i svängning av exempelvis en människa, ett djur eller en maskin. Vad är det du inte förstår?

Gilla

Vem skapade hörselsinnet?

Gilla

”Tror du inte ens att musiken som spelas i de högre sfärerna, på de himmelska planetsystemen, har sitt ursprung i den andliga världen?”Hur ska vi andra kunna kommentera musik som bara existerar i dina psykotiska fantasier?

Gilla

Du borde läsa igenom HELA den här artikeln, särskilt ”Frånvaro av bevis”:http://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel——————————————————Och för att citera min gud: Music is my religion.-Jimi Hendrix(Rent bildligt talat nu, innan du missuppfattar allt som vanligt.)

Gilla

Fortfarande är jag nyfiken på om ni får lyssna på något annat än er egen musik. En typ som tror på att vi för miljarder år sedan gjorde interplanetariska resor ska man inte ta på allt för stort allvar. Borde inte logiken som du säger finns i Vedaskrifterna vara att vi fortfarande skulle kunna resa till andra planeter? Det har vi inte gjort, månen är ingen planet. Men varit där har vi. Så, får du lyssna på annat än er egen musik/oljud?

Gilla

Man rekommenderas att endast lyssna på andligt uppbyggande musik, men vill man avvika, vem kan förbjuda?Månen ÄR en planet, den snurrar runt Jorden, precis som alla andra planeter!Därmed räknas även Solen till planeterna, eftersom även den snurrar runt Jorden!

Gilla

”Vem skapade hörselsinnet?”Bortsett från att detta inte har någonting med saken att göra, så är frågan helt felställd. Försök igen.

Gilla

Ursprunget till hörselsinnet?

Gilla

Jag vet att du ogillar biologi som vetenskap, eftersom de vetenskapliga fynden alltid motbevisar din religion. Icke desto mindre finns din förklaring i biologin:http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_mammalian_auditory_ossicles

Gilla

Det stod inte med ett endaste ord där, hur hörselsinnet skulle ha flummat fram…

Gilla

Det där med att människan gjorde interplanetariska resor. Menar du då att vi besökte andra planeter? Då undrar jag hur människan på den tiden skyddade sig mot van-allen-bältet. Hur gick det till i detalj?

Gilla

Ja, i tidigare tidsåldrar, då människan var mycket mer utvecklad, gjordes det interplanetariska resor!Van Allen-bältet behöver ju inte alltid ha funnits där det är…

Gilla

Musik bygger på harmoni som i grund och botten är mattematik. Om två toner delar en eller flera övertoner klingar de. Om man sedan kombinerar fler toner får man ackord. Kombinera detta med vår primitiva känsla för takt så har du musik.

Gilla

Citat:”Musik är själens hjärta. Den får människor att minnas var de kommer ifrån.”

Gilla

”Människan har talat ända sedan hon skapades av allas vår skapargud Brahma, för miljarder år sedan!”Vore det då inte lämpligt att han skapade samma språk till alla?Hur har vi annars kunnat vidarebefodra VEDA-skrifternas innehåll till vartandra? …. och vem visst detta i skapelsens begynnelse och kunde berätta det för andra?

Gilla

”Skriftspråket har vi bara haft i ca 5000 år, ända sedan vi trädde in i den mest degraderade och materialistiska tidsåldern Kali Yuga!”Konstigt, och ändå hävdar du att det är GUDS ord i VEDA skrifterna, hur går det ihop. Kom GUD ner för ca 5000 år sedan och skrev en roman till folket, och varför är den inte skriven på alla länders språk? …. eller ännu bättre på ett språk vi alla kunde förstå?

Gilla

Gud kom faktiskt Personligen, i egen hög person, ner till jorden för ca 5000 år sedan, i form av Krishna:http://en.wikipedia.org/wiki/Krishna

Gilla

Konfunderad!?!?”Van Allen-bältet behöver ju inte alltid ha funnits där det är…”GUD skapade väl ett perfekt universum, vilket borde innebära att allt har sin plats i all evighet tills världen skapas om igen….. således också Van Allen bältet, eller det kanske GUD slängde in i samband med att han skrev den lustfyllda romanen VEDA skrifterna

Gilla

Den materiella världen är evigt föränderlig!Det är inte ens säkert att ljusets hastighet var densamma i tidigare tidsåldrar…

Gilla

”Byggs även hårdrock och satanistmusik av glädje? ”Du om någon borde väl tycka detta, för du tror ju musik är skapad av GUD, och så vitt jag vet är GUD felfri och därmed borde också ALL dennes musik vara det. Därmed borde även Hare Krishnas kunna lyssna på ALL musik, eftersom den är GUDOMLIG!!! // AndersPS. …………..som vanligt delade jag upp mina inlägg så du inte missar att svara på något…….Lyssna på denna musiken, snacka om melodiöshttp://www.youtube.com/watch?v=TsoLb-E7oy8 DS

Gilla

”Ja, i tidigare tidsåldrar, då människan var mycket mer utvecklad, gjordes det interplanetariska resor!Van Allen-bältet behöver ju inte alltid ha funnits där det är…”Så det som du använder som bevis mot en månfärd, det gick alldeles utmärkt för jätte jättelänge sedan? Hur dum är du? Hur dumma tror du att andra är?du är så blåst så jag hoppas du blir inlåst på ett psyke, tyvärr finns inte många sådana instutitioner kvar som du skulle behöva.

Gilla

Det är inte ens säkert att det där bältet fanns där för miljoner år sedan, och fanns det, så var det bara en baggis för den dåtida utvecklade människan!

Gilla

”…………..som vanligt delade jag upp mina inlägg så du inte missar att svara på något…….”Ändå väljer du igen att bara svara på ett urval av dessa, VARFÖR?

Gilla

Synd att du inte kan något om ämnet. Eller så vill du kanske inte förstå.Det är något som inte !stämmer! iallafall.

Gilla

Hur menar du nu?

Gilla

”Här får ni ett smakprov på riktigt Gudomlig musik”Tycker du att det där är gudomligt så har du missat mycket.

Gilla

Kan du ge oss nåt exempel på Gudomlig musik?

Gilla

”Kan du ge oss nåt exempel på Gudomlig musik?”Finns inget gudomligt, finns mycket bra men allt är mänskligt skapat.

Gilla

Bevis för att inget Gudomligt finns, tack!

Gilla

Spelar du ett instrument?

Gilla

Ja, handcymbaler!

Gilla

”Ja, handcymbaler!”Inte mycket till instrument alltså:.

Gilla

”Ja, handcymbaler!”Inte mycket till instrument alltså:.

Gilla

”Bevis för att inget Gudomligt finns, tack!”Bevis för att det finns något Gudomligt, tack!Du påminner om ett litet barn.

Gilla

Hela vår Herres skapelse!

Gilla

”Hela vår Herres skapelse!”Bevis för herrens skapelse, tack!

Gilla

Bara att öppna dina korpgluggar…

Gilla

Kan inte tro att jag, helt utan kunskap om musik och fullständigt omusikalisk ger mig in i denna diskussionen… Vill först påpeka att jag saknar kunskap i ämnet och inte är någon auktoritet alls, min enda erfarenhet är ett par år i skolkören där min ljuva målbrottstämma orsakade stor förnöjsamhet, som enda manliga medlem i kören, under julsångerna för mina studiekamrater..Men varför inte? *Gnuggar händerna* Återigen, bara spekulationer.Först: ad hominem och rena förolämpningar hjälper ingens argument varken fram eller tillbaka, jag är inte moderator här men om ens åsikter går isär bör man angripa åsikterna och argumenten, inte personen bakom dem. Bara en personlig betraktelse.Varför finns musik?Det är en uttrycksform, och en form av ordlös kommunikation. Människan har alltid härmat och efterliknat för att kommunicera. Sorg ger klagan som kan efterliknas med moll, glädje en uppsluppenhet som efterliknas med dur. Man kan likna det vid andra konstformer, där enstaka sinnesintryck eller frånvaron av dem, förmedlar en känsla till begrundaren. En tavla eller ett konstverk förmedlar en känsla till åskådaren, musiken en känsla till åhöraren.Varifrån kommer musiken?Efterlikning först, insikt om förmedlandet av en känsla efter, försök att återskapa känslan igen, därefter utvecklas det mer och mer.Hur har musiken blivit till?Om frågan är vad som efterliknades, kan en såpass enkel sak som fågelsång vara en utlösande faktor.Hur kommer det sig att det endast är människan som gör musik?Det beror väl på vad du definierar som musik.. Är fågelsång musik? Är valsång musik? Är grodors rytmiska kväkande eller syrsors spel musik? Om vi förutsätter sång, kan nomadlivets marsch vara takt. Är något av ovanstående musik, är människan inte den enda som gör musik. Om inte, kan vi åtminstone föreställa oss vad det bakomliggande motivet var.

Gilla

Kan inte tro att jag, helt utan kunskap om musik och fullständigt omusikalisk ger mig in i denna diskussionen… Vill först påpeka att jag saknar kunskap i ämnet och inte är någon auktoritet alls, min enda erfarenhet är ett par år i skolkören där min ljuva målbrottstämma orsakade stor förnöjsamhet, som enda manliga medlem i kören, under julsångerna för mina studiekamrater..Men varför inte? *Gnuggar händerna* Återigen, bara spekulationer.Först: ad hominem och rena förolämpningar hjälper ingens argument varken fram eller tillbaka, jag är inte moderator här men om ens åsikter går isär bör man angripa åsikterna och argumenten, inte personen bakom dem. Bara en personlig betraktelse.Varför finns musik?Det är en uttrycksform, och en form av ordlös kommunikation. Människan har alltid härmat och efterliknat för att kommunicera. Sorg ger klagan som kan efterliknas med moll, glädje en uppsluppenhet som efterliknas med dur. Man kan likna det vid andra konstformer, där enstaka sinnesintryck eller frånvaron av dem, förmedlar en känsla till begrundaren. En tavla eller ett konstverk förmedlar en känsla till åskådaren, musiken en känsla till åhöraren.Varifrån kommer musiken?Efterlikning först, insikt om förmedlandet av en känsla efter, försök att återskapa känslan igen, därefter utvecklas det mer och mer.Hur har musiken blivit till?Om frågan är vad som efterliknades, kan en såpass enkel sak som fågelsång vara en utlösande faktor.Hur kommer det sig att det endast är människan som gör musik?Det beror väl på vad du definierar som musik.. Är fågelsång musik? Är valsång musik? Är grodors rytmiska kväkande eller syrsors spel musik? Om vi förutsätter sång, kan nomadlivets marsch vara takt. Är något av ovanstående musik, är människan inte den enda som gör musik. Om inte, kan vi åtminstone föreställa oss vad det bakomliggande motivet var.

Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: